HIB

HIB

Handmade in Belgium

 

 

20 nov. 2013 : Ontwerpster krijgt Handmade in Belgium-label

OOSTEEKLO -

De Oosteeklose ontwerpster Riet Bleyaert, die nog op-en-top ambachtelijk werkt, kreeg van Unizo het Handmade in Belgium-label.

Riet Bleyaert stak vorig jaar nog Miss België Justine De Jonckheere in de jurk voor de verkiezing van Miss Universe en heeft klanten tot in Dubai.

Met het nieuwe Handmade in Belgium-label krijgt ze nu van zelfstandigenorganisatie Unizo erkenning voor het ambachtelijk product dat ze levert.

En daar gaat Riet heel ver in. ‘Ik maak alle kledij volledig zelf. Dat start al met de keuze van mooie stoffen, die we persoonlijk selecteren op de grootste stoffenbeurzen. Onze klanten zijn op zoek naar een originele outfit waar ze zich goed in voelen en waar ze in stralen. Elk stuk is een uniek stuk. Er is er echt maar één van. We maken eerst het patroon en het kledingstuk volledig op maat, dan wordt er gepast, waarna ik alles volledig afwerk. Ik gebruik ook veel parels die allemaal met de hand opgenaaid worden. Wij zijn gespecialiseerd in maatwerk voor bruid en bruidegom, voor bruidskinderen, in feest- en suitekledij, maar ook casual wear leveren we nog steeds.

 

Riet is trots op het Handmade in Belgium-label. ‘Het is een erkenning dat handwerk in België terug aan een opmars bezig is. De confectiesector is een sector in moeilijkheden. Door de hoge loonkost verhuizen spijtig genoeg steeds meer confectiehuizen naar het buitenland en verdwijnt ons beroep, dat mijn grote passie en levenswerk is. Het label is een eerste voorzichtige, kleine stap in de goede richting, hoewel ik mij kritisch afvraag of mensen in crisistijd nog wel meer willen betalen voor een label dat staat voor kledij die volledig made in Belgium is.’